[ Pobierz całość w formacie PDF ]
4.4.1.2. Produkcja obcasów
Estetyka obuwia zale\na jest w du\ym stopniu od kształtu obcasa, który równocześnie
z czubkiem mo\e zmieniać swą formę zgodnie z aktualnymi wymaganiami mody.
Przy produkcji obuwia stosuje się obcasy wyprodukowane ze składek wykonanych
z odpadu skóry naturalnej spodowej lub w połączeniu z tekturą obcasową, a tak\e z drewna,
tworzyw sztucznych i gumy. Opracowaniu podlegają przede wszystkim obcasy ze składek .
Technologia produkcji obcasów zbijanych ze skórzanych składek polega na:
wycinaniu składek obcasów,
wyrównywaniu grubości składek ,
nanoszeniu kleju na składki obcasów i sklejanie składek ,
zbijanie składek (tak zwane sztyftowanie),
prasowanie składek (przedformowanie),
przybijanie wierzchników,
formowanie obcasów,
frontowanie obcasów (ścieranie i wygładzanie przedniej części),
kontrola jakości i kompletowanie.
4.4.1.3. Produkcja podsuwek, pasów, otoków i lamówek
W zale\ności od rodzaju materiału i przeznaczenia rozró\niamy następujące produkty
(półfabrykaty) pasowe:
a) pasy do produkcji obuwia pasowego,
b) otoki:
ze skóry naturalnej,
z gumy,
z tworzyw sztucznych,
c) lamówki:
do lamowania brzegów obuwia i niektórych rodzajów podpodeszew,
lamówki ozdobne (wypustki, bizy i tym podobne),
do zakrywania połączeń elementów wierzchowych,
do wzmocnienia szwów,
pasy do produkcji obuwia damskiego paskowego,
sznurowadła do cię\kiego obuwia roboczego.
Pasy do obuwia pasowego są produkowane ze specjalnie garbowanych skór, najczęściej
z kruponów i karków. W zale\ności od rodzaju obuwia produkuje się pasy:
standardowe gładkie,
standardowe ozdobne z ząbkowanym licem,
pasy z rowkiem po stronie licowej do obuwia pasowego gruboszytego,
pasy otoki do obuwia klejonego.
Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
33
Poszczególne skóry są kontrolowane przed rozkrojem jedna strona kruponu jest
wyrównywana w linii równoległej z linią grzbietu. Następnie skóra jest rozkrawana na pasy
o szerokości 90 100 mm, w zale\ności od szerokości pasów właściwych. Wykrojone pasy
muszą mieć jednakową grubość (o 0,2 0,3 mm większą od grubości pasa właściwego). Końce
pasów wyrównujemy (zachowując kąt prosty) i ścieniamy od strony mizdry na szerokość
35 mm, a od strony licowej (drugi koniec) na 37 mm. Po wygładzeniu ścienianych
powierzchni i naniesieniu kleju elementy sklejamy w długi pas. Ostateczne wykończenie
wią\e się z rozkrojem szerokiego pasa na \ądaną szerokość pasów produkcyjnych, które
poddawane są końcowej obróbce, polegającej na wycięciu rowka do obszycia i nadaniu
elementów zdobniczych od strony lica.
Otoki ze skór naturalnych produkujemy w podobny sposób, z tą tylko ró\nicą, \e na całej
długości od strony licowej otoki są ścienianie pod odpowiednim kątem.
4.4.1.4. Sporządzanie instrukcji technologicznych procesu obróbki zakładek,
podnosków i elementów spodowych obuwia z materiałów płaskich
Technologia opracowania zakładek, podnosków oraz elementów spodowych obuwia to
proces dość zło\ony, wymagający wiedzy i starannego przygotowania. Zanim przystąpimy do
obróbki elementów obuwia musimy poznać rodzaje, budowę, strukturę, przeznaczenie
materiałów obuwniczych, konstrukcję i wymagania technologiczne elementów obuwia oraz
budowę, dobór i u\ytkowanie maszyn, urządzeń i narzędzi.
Przystępując do obróbki poszczególnych elementów obuwia pracownik powinien być
przeszkolony i otrzymać instrukcję technologiczną. Zakłady produkcyjne posiadające
certyfikat Systemu Zarządzania Jakością ISO 9001:2000 są zobligowane do posiadania
takowych instrukcji przy ka\dym stanowisku pracy.
Instrukcja technologiczna składa się zazwyczaj z dwóch części: ogólnej i szczegółowej.
W części ogólnej podaje się informacje dotyczące przygotowania stanowiska pracy oraz
doboru maszyn i urządzeń stosowanych w procesie opracowania elementów, a tak\e przepisy
bezpiecznej obsługi maszyny. Są to wiadomości podstawowe, stanowiące podbudowę
teoretyczną do części szczegółowej.
Część szczegółowa zawiera dokładne informacje dotyczące sposobu wykonania danej
czynności, wymagania techniczne oraz wymagania dotyczące czyszczenia i konserwacji
maszyny. Poni\ej zostaną przedstawione przykładowe instrukcje technologiczne dotyczące
opracowania elementów spodowych.
Instrukcja technologiczna ścierania lica podpodeszew
I. Wyposa\enie techniczne stanowiska pracy, maszyny i narzędzia pomocnicze
1. Stanowisko pracy
pomieszczenie hala produkcyjna oddziału opracowania elementów spodowych
oświetlenie elektryczne jarzeniowe lub rtęciowe zapewniające dobrą
widoczność
temperatura 18 22oC
opary toksyczne nie występują na stanowisku
hałas du\y
org. stan. pracy obok transportera zgodnie z procesem technologicznym.
Czynność wykonuje się na stojąco.
2. Maszyna
nazwa maszyny ścierarka elementów spodowych
typ 04163/P3
ilość obr./min. 2850 i 2800
moc silnika 3 kW i 1,6 kW
Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
34
producent SVIT
wydajność 3000 par/ 8 godz.
3. Narzędzia pomocnicze
oliwiarka
wkrętak
klucz płaski 14x16
II. Przepisy bezpiecznej obsługi
Podczas pracy silnika maszyna nie mo\e być naprawiana, regulowana, czyszczona
i smarowana. Mo\e się to odbywać dopiero po wyłączeniu zasilania. Nie wolno
uruchamiać maszyny przy zdjętych osłonach. Nale\y zwrócić uwagę, aby takie
urządzenia elektryczne jak: kable, wyłączniki były w nale\ytym stanie. Kable elektryczne
nie mogą le\eć na podłodze, powinny być przywiązane w postaci wiązki do głównego
przewodu (rury).
III. Dane techniczne
Do ścierania podpodeszwy nale\y u\ywać płótno korundowe. Numer granulacji ziarna
uzale\niony jest od materiału przeznaczonego do ścierania.
Podpodeszwy wykonane z karków oraz z boków ścierać płótnem korundowym nr 100.
Podpodeszwy przeznaczone do ścierania powinny być uprzednio wyrównane do jednej
grubości.
IV. Przygotowanie i obsługa maszyny
a) włączenie pociągnięcie wyłącznika
b) wyłączenie wciśnięcie wyłącznika
c) przygotowanie przed rozpoczęciem wykonania czynności nale\y odpowiednio
dobrać docisk górnego wałka do grubości elementu
Docisk wałka podającego reguluje się za pomocą śruby. Dolny wałek do regulowania
[ Pobierz całość w formacie PDF ]